Psyykkinen kärsimys, kriisit ja elämäntilanteet
Elämässä voi tapahtua asioita, joiden vuoksi mielen valtaa esimerkiksi epävarmuus, avuttomuus, pelko tai toivottomuus. Ihmissuhteissa koetut pettymykset tai eletyn elämän kuorma saattaa alkaa tuottamaan hätää. Älä jää silloin yksin! Keskusteluapu tarjoaa mahdollisuuksia kasvaa ihmisenä ja voida paremmin. Avun hakeminen ei ole heikkoutta, epäonnistuminen tai häpeä, vaan ihmisen sisäistä vahvuutta, tervettä kykyä tukeutua toisiin ja oikeutta hyvinvointiin.
Raskausaika
Raskaus on herkkää aikaa ja valtava siirtymä elämässä. Vanhemmaksi kasvamisen ristiriitaiset tunnelmat tai raskauden psyykkinen kuormittavuus saattaa joskus yllättää, vaikka muuten asiat olisivatkin hyvin. Raskausajan masennus on yleistä. Suhdetta syntyvään lapseen saattaa olla vaikea löytää, se saattaa olla huoliväritteinen tai pelkästään kielteiseltä tuntuva. Synnytys voi eri syistä myös pelottaa. Ota yhteyttä, tilannetta voidaan helpottaa!
Vauvojen ja pikkulasten kehitykselliset vaiheet. Unikoulu
Pikkulapsivuosiin liittyy monenlaisia vaiheita. Esimerkiksi syömiseen, siistiksi oppimiseen, vuorovaikutuksen haasteisiin ja kehityksen ikätasoisuuteen liittyvät huolet ovat yleisiä. Psykologin apua kannattaa myös harkita päiväkodin tai neuvolan ilmaistua huolta lapsesta. Vauva- ja taaperoikäisten uniongelmiin on tarjolla yhdessä Pikkujätin lastenlääkärin kanssa toteutettava unikouluohjaus, johon kuuluu laaja lastenlääkärin tutkimus, psykologin yksilöllinen ohjauskäynti ja psykologin seurantakäynti.
Koululaisten ja nuorten oireet
Keskittymispulmat, käytöspulmat, kommunikaatio, ahdistuneisuus, mielialaongelmat, pakko-oireet tai -ajatukset, kaverisuhteet ja oppimiseen liittyvät asiat ovat usein keskeisiä tämän ikäisten haasteita. Kriisit ja elämänmuutokset, kuten läheisen vakava sairastuminen tai ero vaikuttavat yleensäkaikkiin perheenjäseniin omalla tavallaan ja sitä kautta koko perheen dynamiikkaan ja hyvinvointiin. Ehkä tarvitaan turvallista tapaa ottaa joitakin asioita puheeksi perheessä lasten kanssa.
Vanhemmuus
Vanhempien keskinäiset kasvatuspohdinnat ja toimintatapojen valinta saattavat johtaa keskustelemaan psykologin kanssa. Joskus vanhemman omat taustalla olevat kipeät kasvukokemukset voivat vaikuttaa nykyhetkessä selviytymiseen tai vanhemmuuden kokemukseen. Niitä voidaan halutessa tutkia yhdessä ja pyrkiä ratkaisemaan keskusteluavun turvin. Lapsen oireillessa vanhemmasta saattaa tuntua turhauttavalta tai surulliselta. Toisia saattaa mietityttää: ”Millainen äiti tai isä olen? Millainen haluaisin olla?”