Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

Psykologi Leea Stenvall (ent. Mattila)

Psykologi Leea Stenvall

Psykologi-psykoterapeutti, työnohjaaja, kouluttaja ja tietokirjailija, jonka ammatillisena intohimona on vuorovaikutus ja sen merkitys mielenterveydelle.

Koulutukseni

Valmistuin psykologian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta v. 2002. Pro gradu-tutkielmani käsitteli adhd-oirekuvan ilmenemistä aivosähkökäyrässä. Sivuaineina luin erityispedagogiikkaa, perheopintoja ja tilastotiedettä.

Heti urani alkuvaiheessa kiinnostuin voimakkaasti varhaisesta vuorovaikutuksesta ja lapsi-vanhempi-suhteen hoitamisesta. Tämä johti minut kouluttautumaan kansainvälisestikin käytettyyn Theraplay-interventioon. Valmistuin Theraplay-practitioneriksi v. 2009 ja Theraplay-työnohjaajaksi v. 2015. Theraplay-kouluttajapätevyyden sain v. 2019. Vuosien varrella aloin haaveilla psykoterapeuttisesta laajennuksesta osaamiseeni ja pääsin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan yksilöpsykoterapiakoulutukseen, josta valmistuin aikuisten ja nuorten integratiiviseksi psykoterapeutiksi v. 2021. Kela-pätevyys löytyy.

Minulla on lukuisia vuorovaikutushavainnointiin ja vuorovaikutuksen hoitamiseen liittyviä täydennyskoulutuksia. Lähimpänä sydäntäni ja jatkuvassa käytössäni ovat Marschack Interaction Method (MIM), Emotional Availability (EA), perheterapeuttinen Mentalization Based Treatment for Families (MBT-F), sekä vanhemman mentalisaatiota arvioiva ja tukeva Parent Development Interview (PDI). Jälkimmäisen näistä kävin Lontoossa, kulttimaineisessa Anna Freud Centressä v. 2014. (Se oli upeaa!)

Olen opiskellut myös mm. Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) eli vuorovaikutteisen kehityspsykoterapian perus- ja jatkokurssit, Hoivaa ja Leiki-, Perhearviointi-, sekä Beardsleen Toimiva perhe -interventiokoulutukset. Olen perehtynyt psykologisiin tutkimuksiin ja kouluttautunut laajaan Rorschach Exner-tulkintaan sekä pikkulasten sosio-emotionaaliseen arviointiin. Lisäksi minulla on täydennyskoulutuksia liittyen psyykkisten traumojen tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Tarkemman CV:n löydät LinkedIn-profiilistani.

Työhistoriani ja nykyinen työnkuvani

Opiskeluvuosinani työskentelin JYU:n psykologian laitoksen psykofysiologian laboratoriossa kokeenjohtajana ja uusien opiskelijoiden perehdyttäjänä. Suoritin psykologian opintoihini kuuluvan työharjoittelun Jorvin sairaalan aikuispsykiatriassa. 

Viihdyin urani ensimmäiset 12 vuotta (2001-2012) kliinisessä arviointi- ja terapiatyössä HYKS:n lastenpsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa, enimmäkseen pikkulapsipsykiatrian klinikassa. Ne olivat erittäin opettavaisia vuosia!

Sen jälkeen toimin yhteensä neljä vuotta (2013-2016) asiantuntija-, verkosto-, ja projektitöissä kolmannen sektorin palveluissa Autismisäätiöllä sekä HDL:n lastensuojelussa. Olin osa moniammatillista perhekuntoutuksen tiimiä, joka kuntoutti korkean psykososiaalisen riskin perheitä laitosmuotoisesti sekä kotiin vietynä palveluna. Työnohjasin haastaviin tapauksiin keskittyvää yli kymmenen hengen perhetyöntekijän ryhmää. 

Päivätyöni rinnalla kuljetin sivutoimista ammatinharjoittajuutta v. 2006 lähtien tehden mm. Theraplay-hoitoja kuntien ostopalveluna. Jäin kokopäiväiseksi yrittäjäksi vuonna 2016. 

Nykyinen työviikkoni koostuu pääosin psykologi-psykoterapeutin kliinisestä vastaanottotyöstä (palvelut yksityisasiakkaille) sekä yksilöiden ja ryhmien kliinisistä työnohjauksista, luennoimisesta ja kouluttamisesta (palvelut ammattilaisille).

Vastaanotollani käy aikuisia, nuoria, kaikenikäisiä lapsia ja perheitä. Olen lempeä, kuunteleva, ystävällinen ja rehellinen ammattilainen. Sitoudun asiakkaisiini ja pidän terapeuttisuhdetta ja sen kautta hoitamista sekä tunnekeskeisyyttä erityisen tärkeänä omassa työotteessani.

Haluan perustella työni aina tieteellisistä lähtökohdista ja seuraan tiiviisti alani kehittymistä ja julkaisuja. Viitekehykseni on integratiivinen eli moniteoreettinen. Jos joku yksittäinen kotiteoria pitäisi valita, sanoisin peilaavani paljolti modernin, relationaalisen psykoanalyysin ajatuksia (”mieli hakee suhdetta toiseen”). Rakkaita käyttöteorioitani ovat myös kiintymyssuhde- ja mentalisaatioteoria.

Koulutuksia ja luentoja olen pitänyt mm: Lapsimessujen Keynote (2017, 2019), Professio Suomi, Speaker’s Forum, Mothers in Business, Kiintymysvanhemmuusperheet ry, Pelastakaa Lapset ry, MLL, Adhd-liitto, Seure, TAYS, Psykonet-yliopistoverkosto, Tunnetaitoja lapselle, Ensi- ja turvakotien liitto ry, Parisuhdekeskus Kataja, Adoptioperheet ry, Perhehoitoyksikkö Pihlaja, Leirikesä ry, Humana, SuPer ry, FCG, Pirpana ry, Naantalin kaupunki, Raahen kaupunki, Porin kaupunki, Tampereen kaupunki, Järvenpään kaupunki, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Espoon kaupunki, Etelä-Savon hyvinvointialue sekä useille kouluille ja vanhempainyhdistyksille.

Perustehtävieni ohella kirjoitan ja toimin innokkaasti erilaisissa laajakirjoisissa asiantuntijatehtävissä. Olen aivan valtavan kiitollinen ansaitsemastani luottamuksesta ja onnellinen saadessani toteuttaa tätä monipuolista työnkuvaa lukuisten yhteistötahojeni ja sidosryhmieni kanssa!

Palautteita luennoiltani

Leea Mattilan joka sana tosi superia. Monia hyviä slogan-lauseita jatkoevästeiksi itselle (”Leikkisyys elämäntapana”).

Erityisesti ensimmäisen päivän kouluttaja Leea Mattila oli ihana ja vahvistava kouluttaja. Mattilan monisteet erinomaiset, eivät jää mappiin hautumaan.

Kiitos Leealle. Pidin sinun tavastasi esittää asian ja runsaat esimerkit myös teoriapäivänä oli mieleeni. Sinulla on taito pitää kuuntelijoiden mielenkiinto yllä vaikka kamerat olivatkin kiinni, eikä yleisö aina kommentoinut sinun kysymyksiisi. Olet huippu ammattilainen!

Huippu asiantuntija.

Kiinnostava aihe, tietävä luennoitsija.

Vakuuttava asiantuntija sekä toimiva yhdistelmä teoriaa, menetelmätietoa ja kliinisen soveltamisen mahdollisuuksia.

Ammattitaitoinen ja ihana persoona!

Koulutus oli erittäin hyvä, aihe mielenkiintoinen ja kouluttaja erinomainen.

Luentoja oli mukava kuunnella, Leean tapa luennoida on miellyttävä.

Tietokirjojani

Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta (Gummerus, 2024). Koodilla TEINI20 saat -20% tästä kirjasta Gummerus.fi – verkkokaupassa vuonna 2024.

Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä (Gummerus, 2019)

Hellästi Hellien (Kustannus Mäkelä, 2020)

Luku ADHD-käsikirjassa (PS-Kustannus, 2018): Mentalisoiva vuorovaikutus, vanhemmuus ja adhd (s. 157-173)

Vauvavuoden rakkaimmat hetket: valokuva- ja vuorovaikutuskortit (Oppi & Ilo, 2018)

Muita kirjoitus- ja asiantuntijatehtäviäni

Laatimani verkkokurssit:

Kolumnit:

Toimin Vauva-lehden verkkokolumnistina 2016-2019. Vauvan lopetettua netissä nuo tekstit kuitenkin katosivat bittiavaruuteen, suureksi harmikseni.

Leea vastaa-palsta (2016-2020): Pidin Vauva-lehden printissä neljä vuotta omaa kysymys-vastauspalstaa. Aluksi palstan nimi oli Neuvola, ja vuorottelin vastaamisessa lastenlääkärin kanssa. Sitten sain palstan kokonaan omakseni ja sen nimeksi tuli ”Leea vastaa”. Tuon palstan pitäminen on ollut yksi urani mieluisimmista tehtävistä!

Mediassa

Laatimani verkkokurssit:

Vuoden 2016 alkupäivinä sain yllättävän puhelun tuotantoyhtiö Aito Medialta (nyk. Mediawan). He pyysivät minut koekuvauksiin perheaiheisen dokumentaarisen reality-tv -ohjelman asiantuntijarooliin, koska ”Sinua on suositeltu” (kyseinen juorukehu on muuten edelleen minulle mysteeri – kuka tuo suosittelija oikein on ollut?). Piipahdin Arabianrannassa koekuvauksissa ja muutaman kuukauden päästä siitä sain jälleen puhelun: minut oli valittu Sami Kurosen juontaman ohjelman psykologiksi tukemaan vauvaa odottavia äitejä ja perheitä. Toisenlaiset äidit-sarjaa kuvattiin kaksi kautta (2016, 2017) ja sen jälkeen Toisenlaiset teiniäidit-sarjaa niinikään kaksi kautta (2018, 2019). Tv-psykologin työtä sai tehdä huikean kivassa työryhmässä. Kuvauskesät olivat vauhdikkaan antoisia ja tykkäsin niistä valtavan paljon. Sain työstäni runsaasti kiittävää palautetta työryhmältä, osallistujilta sekä yleisöltä. Minut koettiin inhimillisen lämpimänä ja osaavana asiantuntijana – kiitos! Molemmat sarjat kaikkine jaksoineen löytyvät edelleen katsottaviksi Ruutu.fi-palvelussa ja niihin liittyvät bloggaukseni blogin sivupalkin Toisenlaiset äidit– ja Toisenlaiset teiniäidit– tunnisteiden alta.

Televisiossa olen lisäksi antanut suorassa lähetyksessä haastatteluja Viiden jälkeen-ohjelmassa, Ylen aamussa ja Huomenta Suomessa. Anja Snellmanin Arka paikka-tv-ohjelmassa olin haastateltavana v. 2017.  

Olen saanut kunnian juontaa kaksi upeaa podcast-sarjaa:

  • Vauvakuiskaajat-podcast (10 jaksoa) Suplassa: ”Sinäkin voit olla vauvakuiskaaja! Vanhemman ja lapsen suhteeseen erikoistunut psykologi Leea Mattila ja Vauvan ja Meidän Perheen tuottaja Katri Jaalamaa puhuvat hyvästä vuorovaikutuksesta ja arjesta vauvan kanssa. Miten vastasyntyneen kanssa kommunikoidaan? Voiko ihan pienen kanssa leikkiä? Entä kun vauva ei nuku ja kaikki tuntuu raskaalta? Jokaisen osan lopussa on käytännön tehtäviä, jotka auttavat arjessa.”
  • Minulta Sinulle (12 jaksoa): ”Merckin Minulta Sinulle -podcastissa pureudutaan arkeen MS-taudin kanssa. Sarjassa kuullaan MS-tautia sairastavien kokemuksia perheen perustamisesta, tukiverkon merkityksestä, työelämästä ja luotettavan terveystiedon lähteistä. Lisäksi kuulemme vinkkejä käsiteltyihin teemoihin terveydenhuollon ammattilaisilta. Podcast-sarjan juontajana toimii psykologi Leea Mattila.”

 

Lisäksi olen ollut vierailevana asiantuntijana näissä podcasteissa: Kompleksi-podcast, Ruuhkavuosirakkautta, MLL:n Uskalla Kuunnella-podcast, Happy Hell, KiVa-podcast.

Radiossa olen käynyt haastateltavana Suomipopilla (toimittajana Sami Kuronen sekä Kuronen & Alexandrova) sekä Yle Puheella (toimittajana Miia Krause).

Perinteisessä mediassa olen aika usein esillä asiantuntijana, haastateltavana ja kommentoijana. Löydät kaikki lehdissä julkaistut haastatteluni (niitä on kymmenittäin!) blogini ”haastattelut” – tunnisteen alta.

Kirjoja, joissa olen mukana asiantuntijana:

Luottamustoimeni

Kunnianani on toimia Suomen Theraplay-yhdistys ry:n hallituksessa. Olen vuorotellut hallituksen jäsenen, sihteerin sekä puheenjohtajan rooleissa vuodesta 2014 lähtien.