Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

15/02/2019

Luentoterveiset Seinäjoen alueellisilta lastensuojelupäiviltä 2019 #kohdataan

Leea Stenvall

Blogiarkisto
Perhepalvelukeskus Kotoraitti ja Seinäjoen kaupunki järjestivät tänä vuonna Pohjanmaalla alueelliset lastensuojelupäivät, joiden teemaksi oli valikoitunut ”Kohdataan”.
Ilokseni sain kutsun tapahtumaan puhumaan yhdestä lempiaiheestani eli mentalisaatiosta – kohtaamisesta mielen tasolla!

Kokous- ja kongressikeskus Framin kaksipäiväisessä tapahtumassa kuultiin useita rautaisia sote-alan ammattilaisia mm. myötuntovälitteisen kuormituksen hallinnasta, nuoruusikäisen kohtaamisesta, päihdehoidosta perhekuntoutuksessa, väkivallan ylisukupolvisesta siirtymisestä, eläinavusteisesta psykoterapiatyöskentelystä sekä dialogisuudesta työhyvinvoinnissa. Kokemusasiantuntijoitakin kuultiin – suurkiitokset K koskettavan rehellisestä tarinanne jakamisesta!
Lisäksi tapahtumassa oli useita näytteilleasettajia ja tilaisuus verkostoitua.

Lastensuojelun kehittäminen on arvokasta ja itsekin lastensuojelussa työskennelleenä seuraan kentän tapahtumia tiiviisti. Sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät ovat hiponeet järkyttäviä lukuja. Tänään uutisoitiinkin ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan suosituksesta asiakasmitoituksen suhteen. Jatkossa nämä numerot toivottavasti inhimillistyvät sekä asiakkaiden että työntekijöiden edun mukaisesti – jos sosiaalityöntekijä on kuormittunut, vaikuttaa se tietenkin lapsen saaman tuen laatuun.
Tarvitaan myös moniammatillista osaamista. Toivon kovasti, että psykologiresurssitkin saataisiin lastensuojelussa vähitellen kohdilleen.

Oma puheenvuoroni mentalisaatiosta tuntui kiinnostavan paikalla ollutta parisataapäistä yleisöä jo senkin perusteella, että luennon jälkeen myin ja signeerasin mukanani olleen lentolaukullisen Mitä ihmettä?-kirjoja – ne menivät viimeistä myöden!
Mentalisaatiota tarvitaan kaikessa ihmissuhdetyössä ja sitä olisi todella tärkeää opettaa myös vanhemmille, jotka hakeutuvat apua saamaan. Siteerasinkin luennollani Marjukka Pajulon, Saara Salon ja Nina Pyykkösen artikkelia:  ”Mentalisaatiokyvyn vahvistaminen laajemmin yhteiskunnallisesti olisi tärkeää ja ongelmia ehkäisevää. Se olisi paitsi mahdollista myös kiireellistä.”
Kasvatusguru Jari Sinkkonenkin on luennoillaan lausunut, että ”Lasten kasvatuksessa mentalisaatio on seuraava kova juttu”.  Hän kutsuu mentalisaatiota aika osuvasti ”ongella olemiseksi”, lapsen ajatusten ja tunteiden kalasteluksi.
Joko vakuutuitte? 😉 Tällä missiolla siis sankoin joukoin eteenpäin, mars!
Kiitos lämpimästä ja mentalisoivasta kohtaamisesta Kotoraitti: erityisesti Sanna, Mariaana, Suvi ja Anne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös