Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

21/11/2018

Mitä ihmettä? Kirjaa kirjoittamassa

Leea Stenvall

Blogiarkisto
Voi pojat! Voi tytöt! Tässä on yritetty pitää reilun vuoden ajan matalaa profiilia, kun hyvin pitkäkestoinen hanke on ollut tulilla kärsivällisesti. Mutta nyt ollaan jo niin loppusuoralla, että uskallan alkaa jo vähän tuulettaa. Tekee mieli kirjoittaa ja kertoa ihan alusta alkaen, miten tähän on päädytty.
Kyseessä on siis minun ja lastenpsykiatri Janna Rantalan tammikuussa 2019 julkaistava tietokirja Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä. 

Projekti sai alkunsa, kun luin Hesarista huhtikuussa 2017 fanittamani Janna Rantalan kolumnin, jossa hän kuvaili lapsen mielen kehityksen seuraamisen merkityksellisyyttä ja mainitsipa tekstissään mentalisaatio-sanankin. Olin itse edeltävästi opiskellut mentalisaatioteoriaa intohimoisesti usean vuoden ajan, enkä voinut olla Jannan kanssa yhtään enempää samaa mieltä. Hetkeä myöhemmin Aito Median Toisenlaiset äidit-tuottaja Jutta Tuomaala lähetti minulle tuon samaisen kolumnin linkkinä ja kehotti: ”Leea, sähän voisit ehkä kirjoittaa tästä aiheesta kirjan?” … Ai? Hmm…
Lähetin Jannalle sähköpostia kysellen kiinnostusta mahdollista yhteistyötämme kohtaan. Tapasimme ensin lounaalla Huilissa Järvenpäässä ja sen jälkeen muutaman kuukauden kuluttua Gummeruksen toimistolla Helsingissä. Ja se olikin sitten samoin tein kättä päälle! Kustantamon käytännön tietokirjallisuuden toimituspäällikkö Susanna Messo on siitä lähtien pitänyt meitä hellästi helmoissaan ja ohjannut kirjoitusprosessin eri vaiheissa.

Kirjan kirjoitus alkoi tosissaan syksyllä 2017. Kävimme Jannan kanssa tuolloin kuuntelemassa nuorisopsykiatrisen yhdistyksen vierasta brittipsykologi, mentalisaatioguru Peter Fonagya inspiraatiotamme nostattaen. Bloggaukseni kuvineen tuosta erittäin mieleenpainuvasta tapaamisesta idolimme kanssa löytyy TÄÄLTÄ.

Tammikuussa 2018 runkoa oli koossa jo ihan mukavasti. Paljastin projektin blogissani alkuvuodesta TÄSSÄ kirjoituksessa. Kevättalvella aloitimme myös ajoittaiset, intensiiviset boot camp- viikonloppukirjoitusmaratonit, jolloin Janna kurvasi ruokakasseineen pihaani perjantaina ja lähti sunnuntai-iltana.
Ideointia, suunnittelua ja suunnitelmien täyskäännöksiä on kuulkaa vuoden mittaan piisannut! Niinkuin naurua, höpsöttelyä, toiveikkuutta, onnea, stressiä, aikataulupainetta, turhaumaa ja ahdistustakin – moninaiset tunteet kaikkinensa kuulunevat tällaisiin pitkäjänteisiin ja henkilökohtaisiin projekteihin.

Kirjoitusprojektiamme ovat höystäneet lisäksi lukuisat:
palaverit Jannan toimistolla ja kodissa
päivät kirjaston lukusalissa tekstejä editoiden
lounaskohtaamiset Töölössä
Women’s balance-yrttijuomamukilliset
mango-chili-jokirapuvoileivät
Skype-kokoukset
puhelut, tekstarit ja sähköpostit
printit ja loppuunkäytetyt mustekasetit
deadlinet
Google docs-kömmähdykset
paniikkinappulat
ja ilon kiljahdukset!

Toukokuussa 2018 luovutimme kustantajalle käsikirjoituksen ensimmäisen version, josta tuli harmiksemme vähän takapakkia. Kustannustoimittajan mielestä rakenne kaipasi hiomista, jonka johdosta kirjoitimme kesän 2018 aikana suuren osan tekstistä uusiksi. Vaihtelimme lukujen paikkaa, tekstin sävyä ja kirjoitusasua. Pari lukua räjäytettiin atomeiksi taivaan tuuliin ja niiden tilalle kirjailtiin uutta sisältöä. Lopulta sopiva rakenne tuntui löytyvän. Alunperin suunnittelemamme prosessikirja vaihtuikin kahdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi: teoriaan ja käytäntöön. Ja niinpä apunamme olleen taitavan kustannustoimittajan palautekin alkoi olla vähitellen sellaista, että uskomme kirjan valmistumiseen rupesi vahvistumaan…

Kirjan nimi vaihtui ihan viime tingassa, tiiviin ja jännittävän markkinointipalaverin tuoksinassa. Kiitos brainstormingiin kanssamme osallistuneille gummeruslaisille!
Allaoleva video on kuvattu, kun astelimme innoissamme uuden nimen kera Gummerukselta. 🙂
Ja ihmeellisen ihanaa nimeähän piti tietenkin käydä samantien vähän skoolaamassa!

Kustannustoimittajan kanssa tehtyjen editointikierrosten jälkeen projekti eteni syksyn 2018 mittaan kuvittajalle, taittoon ja lopulta marraskuussa oikolukuun. Emmi Kyytsönen teki ihan huikeaa työtä meille laatiessaan todella upeat kuvat pyyntöjemme pohjalta.

Kirjan kirjoitus on ollut valtavan opettavaista. Oma sanavarastoni on kasvanut matkan varrella ja puhun jo vähän sujuvampaa kirja-alan kieltä. Ymmärrän nyt kirjankirjoitusprosessin vaiheet, yhteistyön tarpeet ja erityisesti kantapään kautta sen, miten työlästä hommaa kirjailijana oleminen oikein on. Sivistävää päästä kurkistamaan itselle uusille alueille. Olen todella kiitollinen!

Entä se sisältö sitten? Kirja kertoo vanhemmuudesta ja vuorovaikutuksesta ihan kaikenikäisten lasten kanssa. Esittelemme teoksessa mentalisaatioteorian, joka on psykologian alan ammattilaisten kautta maailman käyttämä suosittu menetelmä, ja helposti sovellettavissa vanhemmuuteen. Kurkista Jannan blogiin, jonne hän jo sanaili oivallisen jutun mentalisaatiosta ja kirjastamme!
Ja voihan onni, sillä kirjamme menee painoon ensi viikolla ilmestyäkseen 2.1.2019. Juuri nyt kaikki ”miljoonat” työtunnit tuntuvat sen arvoisilta! Tuntuu aika huikean hyvältä nähdä teoksemme Gummeruksen kevätkatalogissa 2019 TÄÄLLÄ (s. 39).

Ensi viikolla meillä on edessämme Gummeruksen tilaisuus keväällä julkaistavien kirjojen kirjailijoille, suomentajille ja gummeruslaisille – siitä ehkä oma postauksensa tuonnempana. Voi olla, että joudutte kestämään vielä aika monta kirja-aiheista bloggausta talven mittaan.;-)
Nyt moikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös