Tämän ovat varmaankin kaikki huomanneet: viime aikoina erilaiset mobiilisovellukset ovat tulleet pysyväksi osaksi terveydenhuoltoa ja sosiaalialaa. Lääkäri löytyy tarvittaessa puhelimesta tai chatissa ja organisaatiorajat ylittävät potilastietojärjestelmät ovat lyöneet itsensä läpi. Digitalisaatio ei ole enää tulevaisuutta, vaan arkipäivää.
Haluan esitellä erään yhteistyötahoni, josta olen erityisen innoissani. Yhteinen historiamme on mielenkiintoinen ja monitasoinen. Kyseessä on Viltti– niminen sote-alan mobiilisovellus, jonka takana on joukko entisiä Aalto-yliopiston opiskelijoita ja heidän startup-yrityksensä Akile Oy.
Edellisessä työpaikassani olin Viltin käyttäjänä työntekijän roolissa, kun pilotoin sitä itse asiakkailleni perhekuntoutuksessa. Nyt ammatinharjoittajana olen päässyt mukaan ulkopuolisena konsulttina kehittämään Viltin sisältöjä. Olen siis ihan huikean hienolta aitiopaikalta katsastelemassa tämän upean tuotteen kehityskulkua mainioksi sote-työkaluksi!
Olen siis itse ollut mukana laatimassa sisältöjä Vilttiin. Suunnittelemallani kyselyllä voi suuntaa antavasti selvittää vaikkapa sitä, onko lapsen psyykkisestä oireilusta syytä huolestua enemmän, ja mitä seikkoja siihen liittyen on syytä ottaa huomioon. Se on helppokäyttöinen ja nopea keino asiakkaan tilanteen arviointia ja jatkosuunnitelman tekoa varten. Vilttiä käyttävät yritykset (kuten erilaiset sosiaalipalveluita tuottavat organisaatiot) voivat kuukausihinnoittelulla ottaa tällaisia kyselyitä käyttöönsä omien asiakkaidensa (kuten kaikenikäiset lapset, nuoret ja perheet) kanssa.
Viltti-sovellus mahdollistaa kuitenkin paljon muutakin kuin oirekyselyitä: asiakas voi sen avulla kirjata ylös esimerkiksi vointiaan tai arjen sujumista, tehdä kuntoutukseen liitettäviä etätehtäviä tai antaa palautetta kuntouttavalle taholle. Viltti-kyselyt voidaan siis myös räätälöidä täysin henkilökohtaiseksi ja asiakkaan tarpeita vastaamaan. Saatua tietoa voidaan sitten käyttää kuntoutuksen suunnitteluun ja pidemmällä aikavälillä kertyy tietoa myös kuntoutuksen vaikuttavuudesta. Viltin tarkoitus ei ole siis korvata suoraa kontaktia työntekijän kanssa. Mahtavaa, eikö vain?
Entä kiinnostaako palveluiden laatu ja vaikuttavuus? Viime vuosien aikana on sote-alallakin vähitellen kehitytty asiakaslähtöisempään suuntaan. Aiemmin työtekijä on perinteisesti toiminut asiakkaan voinnin ylöskirjaajana ja raportoijana. Viltti haastaa asiakkaan oman äänen esiintuomisen osana palvelua ja vahvistaa asiakkaan osallisuuden tunnetta omasta tilanteestaan.
Myös oikeusturva paranee ja mahdollisiin epäkohtiin voidaan puuttua yhdessä nopeammin Viltin vauhdittaessa tiedonkulkua asiakkaan ja palvelua antavan tahon välillä. Kun asiakkaan tilanteesta on saatavilla jatkuvasti ajantasalla olevaa tietoa, se auttaa vähentämään tarpeetonta resurssien käyttöä, sekä nostamaan palvelun vaikuttavuutta, kun toimintaa voidaan kohdistaa paremmin.
Olen aina ollut vähän hidas teknologian suhteen ja hankin älypuhelimenkin ihan viimeisten joukossa. Nyt olen kuitenkin edes jossain asiassa kärjessä ja ihan valtavan ylpeä siitä. Käy sinäkin katsomassa Viltti-sivut, tykkää Viltistä Facebookissa ja kommentoi tähän alle omat ideasi – kukaties tartumme niihin!