Pikkujätin Intranetissä pyörii vaihtuva esittely siellä työskentelevistä ammattilaisista. Sain haasteen osallistua ja näin sitten vastasin!
Nimi, tehtävä, toimipiste, koulutus?
Leea Mattila, psykologi-psykoterapeutti, Theraplay-vuorovaikutusterapeutti. Pikkujätti Järvenpää.
Mistä, koska ja miten päädyit Pikkujättiin töihin?
V. 2014 Järvenpään aseman silloinen psykologi oli siirtymässä muihin tehtäviin ja kysyi minua jatkajakseen. Taustallani oli tuolloin pitkä ura julkisella puolella HYKS lastenpsykiatrian psykologina sekä muutama vuosi lastensuojelun psykologina. Oli sopiva kohta aloittaa Pikkujätissä sivutoimisesti. Ammatinharjoittamisesta tulikin kohdallani kokoaikaista sitten v. 2016.
Mitä ovat tärkeimmät vastuualueesi tai työtehtäväsi?
Pikkujätissä käyn pitämässä vastaanottoa viikottain yhden iltapäivän ajan. Asiakkainani ovat kaikenikäiset lapset, nuoret ja vanhemmat sekä perheet. Neuvon ja ohjaan laidasta laitaan mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Usein arvioin lapsen oireita. Tarjoan myös lyhytpsykoterapiakäyntejä.
Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
Haen usein viereisestä sushi-paikasta lounasta ja nautin sen ennen iltapäivän ensimmäisten asiakkaiden saapumista. Sitten otan kolme tai neljä, joskus viisikin asiakasta. Vastaanottoni ovat 45 minuutin mittaisia. Pikkujätti-iltapäivät kuluvat usein hyvän flown merkeissä. Päivän päätteeksi kipaisen viereisen ruokakaupan kautta kotiin.
Mitkä asiat saavat sinut työpäivän aikana tyytyväiseksi?
Parkkipaikan saa helposti ja se on ilmainen! Hoitajat ottavat aina iloisesti vastaan ja ilmapiiri on hyvä. Hommat toimivat!
Suurin kiitos työstäni tulee tietenkin asiakkailtani. Osan tapaan vain kertaalleen, useimpia joitakin kertoja. Jotkut palaavat pitkienkin aikojen jälkeen uudelleen, kun elämä heittää haasteita tielle. Hyvästellessäni asiakkaan nauramme joskus sitä, että molemmat toteavat: ”Toivottavasti emme tapaa enää”, mikä tarkoittaa, että asiakkaalla menisi jatkossa hyvin. Tavoitteeni on siis tehdä itsestäni tarpeeton 😉
Mitä teet vapaa-ajallasi mieluiten?
Vapaa-ajallani kotoilen, teen pihatöitä, kuuntelen musiikkia, ja liikun luonnossa. Talvisin lumilautailen ja kesällä juoksen satunnaisesti. Harrastelen myös vähän työaiheisesti, eli kirjoitan jo toista tietokirjaani vanhemmuudesta. Lapseni ovat aikuisuuden kynnyksellä ja vapaa-aikaa jää siksi nykyisin selvästi aiempaa enemmän. Ruuhkavuodet ovat osaltani taaksejäänyttä elämää. Nyt on hyvä näin.
Mihin aiheisiin olet pätevöitynyt tai mistä sinulla on erityisosaamista?
Olen erikoistunut varhaiseen vuorovaikutukseen ja vanhemmuuteen, eli pikkulapsipsykologiaan. Ihastuin heti psykologiksi valmistuttuani 2002 Theraplay-terapiaan, joka hoitaa lapsen ja vanhemman suhdetta. Olen tehnyt Theraplay-hoitoja vuosien varrella paljon, ja koulutan ja työnohjaan myös. Ajattelin pitkään, että minusta tulisi isona lastenpsykoterapeutti. Yllätin kuitenkin itseni, ja kouluttauduinkin aikuisten ja nuorten psykoterapeutiksi. Työnkuvani on siis laaja, mistä nautin kovasti.
Mikä on erityisen kiinnostava asia työssäsi juuri nyt?
Julkaisimme 2019 lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa ensimmäisen suomenkielisen teoksen mentalisaatiosta vanhemmuudessa. Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä (Gummerus) on saamassa jatko-osan alku vuodesta -24. Työstämme sitä parhaillaan – kirjoittaminen on kiehtova lisä kliiniseen työhön. Meillä on myös mentalisaatioteoriaan nojaava verkkokurssi uhmakkaan lapsen vanhemmille ja kasvattajille.
Kerro jotain mitä harva sinusta tietää.
Laulan autossa musiikin mukana!
Toimin vuosina 2016-2019 LIV-kanavan suositun Toisenlaiset äidit-sarjan asiantuntijapsykologina yhteensä neljä kautta. Oli upeaa ja mielenkiintoista päästä kurkistamaan media-alalle.
Sain myös kunnian pitää Vauva-lehdessä omaa ”Leea vastaa”-palstaa puoli vuosikymmentä ja vastasin psykologina lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.
Kenestä työntekijästä tai ammatinharjoittajasta sinä haluaisit kuulla lisää?
Psykoterapeutti Jaana Pajunen on pitkän linjan Pikkujättiläinen ja rautainen ammattilainen. Nimeän hänet!