Yle akuutti haastatteli minua monipuoliseen juttuunsa korona-ajan poikkeusarjesta lapsiperheessä.
Klikkaa se luettavaksesi TÄÄLLÄ.
Kaikki kunnia ja sympatia etätöissä oleville pienten lasten vanhemmille! Kyllä nyt ei ole helppoa samaan aikaan yrittää tehdä hommia, keksiä lapsilleen viihdykettä, seurustella ja hoitaa arkea. Siis apua!
Ideoin artikkeliin toimittajalle muutamia neuvoja, joilla voi yrittää lievittää vaikeuksia:
Näillä psykologin vinkeillä poikkeusarki voi olla siedettävämpää
1. Kommunikoikaa ja neuvotelkaa.
Puhukaa omista tarpeistanne ja etsikää kompromisseja.
2. Vuorotelkaa vastuiden kanssa.
Jos kotona on kaksi vanhempaa, miettikää, voisitteko vuorotella vetovastuuta. Sopikaa, milloin toisella on aikaa reagoida esimerkiksi seuraavan tunnin ajan lasten tarpeisiin. Näin ainakin toinen saa selkeän keskittymisrauhan työntekoon.
3. Täyttäkää lasten rakkausakut heti aamusta.
Varsinkin pienemmillä lapsilla on pitkän yön jälkeen korostunut yhteydentarve vanhempiin. Siksi esimerkiksi aamun ensimmäisen tunnin voisi yrittää pyhittää lapsille. Jos lapsi saa heti aamusta yhteisen hetken vanhemman kanssa, voi aamupäivä sujua paremmin.
4. Laskekaa rimaa.
Nyt ei vaadita täydellistä vanhemmuutta. Miettikää, minkä verran pystyisitte tinkimään vaatimustasostanne kaiken suhteen. Väliaikainen ruutuajan lisäys tai valmisruokien syöminen ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa. Tehkää arkeenne muutoksia koko perheen yhteisen hyvän eteen.
5. Lisätkää hellyyden määrää.
Hellyyden määrään kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota. Päivän aikana tulevia ristiriitoja, harmeja ja pettymyksiä on tärkeä kompensoida vapaahetkien hyvällä ololla. Antakaa lapsille paljon syliaikaa ja panostakaa hoivan antamiseen ja lähellä oloon varsinkin vapaa-ajalla.
6. Sanoittakaa perheenne nykyistä arkea lapsille.
Nykyinen tilanne ja poikkeusaika on tärkeää sanoittaa lapsille heidän ikätasonsa mukaan. Hyvin pienillekin kannattaa selkeästi kertoa, että nyt ollaan kotona, ettei kukaan sairastuisi liikkeellä olevaan ja helposti tarttuvaan koronapöpöön. Kouluikäisten kanssa voi käydä laajempiakin keskusteluita ja opettaa heille käsienpesua.
7. Keskustelkaa lasten kanssa ja olkaa heidän tukenaan.
Varsinkin isommat lapset tarvitsevat muuttuneessa arjessa paljon tukea. Ideoikaa lapsen kanssa, mitä hän voisi tehdä yksin ja mitä toisaalta voitte tehdä yhdessä, kun siihen on tilaisuus. Lapsen kanssa on tärkeää jutella tunteista. Mitä hän tällä hetkellä käy läpi? Miltä tuntuu olla pois harrastuksista tai koulusta? Miten hän kaipaa ystäviään? On tärkeää eläytyä lapsen harmiin ja ahdistukseen ja toisaalta vakuuttaa, että tilanne vielä muuttuu. Toivon ylläpitäminen on tärkeää.
8. Muistakaa myötätunto!
Tuomitsevuus toisia kohtaan ei auta ketään. Nyt tarvitaan yhteisöllisyyttä, toisiin eläytymistä ja myötätuntoa meiltä kaikilta.
Haastatteluni lisäksi jutussa on myös MLL:n Eevamaija Paljakan ideoimia kivoja vuorovaikutusleikkejä, joille on varmasti tilausta, kun käy tylsäksi. Suosittelen!