Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

23/03/2016

Terrorismin psykologiaa

Leea Stenvall

Blogiarkisto
Brysselin uutiset saivat taas pysähtymään hulluuden äärelle. #Scarystuff. Olen itse belgialaisen isän ja suomalaisen äidin lapsi. Omat läheiseni viestittivät onneksi olevansa turvassa, vaikka pelästyneitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terrorismia voisi psykologisesti pyrkiä ymmärtämään ja selittämään mentalisaatioteorialla. Mentalisaatio tarkoittaa sitä, että ihminen kykenee tiedostamattomasti ja tietoisesti tarkastelemaan omia ja toisten ihmisten mielentiloja käyttäytymisen takana. Pyritään ymmärtämään itseä ja toisia. MLL taisi hiljattain lanseerata mentalisaatiosta kansantajuisen termin mielenlukutaito.
Tällainen mielenlukutaito kehittyy lapsuudessa, kun rakastavat ja turvalliset ihmiset pyrkivät ymmärtämään lasta ja pyrkivät lukemaan hänen mieltään. Aikuisen hyvä mielenlukutaito siirtyy vähitellen lapsen kyvyksi.
Entä jos lapsi kasvaa erilaisten ääriryhmien kansoittamassa maassa, jatkuvan uhan alla, ilman turvallista aikuista? Hänen mielenlukutaitonsa ei kehity, vaan pelottavien ja ylivoimaisten kokemusten myötä hän traumatisoituu psyykkisesti. Kun kansa kokee sotaa, ihmiset traumatisoituvat erikseen yksilöinä ja lisäksi yhdessä, kollektiivisesti.
Traumatisoituneet ja pelon ilmapiirissä elävät ovat jatkuvasti ylivireystilassa eli stressaantuneita. Tällöin psyykkistä kapasiteettia vaativaa mentalisaatiota ei kyetä valjastamaan käyttöön, koska äärimmäisen stressin alla kaikki energia suuntautuu lähinnä hengissä säilymiseen.
Mentalisaation estymisellä on vakavia seurauksia. Katsotaanpa tarkemmin.
Traumatisoitunut, psyykkistä tukea vailla oleva, mielenlukutaidoton ihminen saattaa olla melko lailla kyvytön kyseenalaistamaan omaa oikeassa olemistaan. Hänen voi olla lähes mahdotonta muodostaa mistään tilanteesta vaihtoehtoisia näkökulmia. Hänen mielessään on vain perusteeton vakuuttuneisuus oikeassa olemisesta ja liioitellut väitteet tietämisestä. Tällainen ihminen on myös taipuvainen kokemaan toisenlaiset ajatukset uhkana itselle. Koettuun uhkaan liittyy kostaminen, joka nähdään oikeutettuna itsen puolustamisena.
Traumatisoituneilla ilmenee myös ajatusten ja tunteiden eräänlaista etäännyttämistä, jota kutsutaan dissosiaatioksi. Heistä saattaa tulla tunteettomasti toimivia, koska mielessä pauhaa kapseloitunut, käsittelemätön kauhu.
Mentalisaatiokyvyttömät terroristit saattavat myös kokea voimakkaasti, että aatteellinen itsemurha on ainoa tapa todistaa omia ajatuksiaan oikeiksi. Tällöin trauman käsittely manifestoituu konkreettisena toimintana, koska ei kyetä mentalisoimaan, pukemaan tunteita sanoiksi.
Mielenlukutaitoinen yksilö tai yhteisö ei kykene raakalaisuuksiin. Mielenterveys <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös