Tietokirja: Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta. Lue lisää.

Psykologi Leea Stenvall logo

01/09/2019

#tunnetaitotalkoot #fanitanfannia @familyboost

Leea Stenvall

Blogiarkisto
Oletko törmännyt internetissä Familyboostiin? Tämän monikanavaisen, aktiivisen ja nykyaikaisen yrityksen taustalla häärii kaksi taitavaa ja innokasta lapsi- ja perhepsykologia; kollegani Heidi Livingston ja Julia Pöyhönen. Naiset ovat ystävystyneet opiskeluaikoina ja muutama vuosi sitten he perustivat yhdessä Familyboostin. Minä puolestani tutustuin Heidiin v. 2013, kun hän suoritti psykologiharjoitteluaan silloisella työpaikallani, ja Julian kohtasin sitten Familyboostin kautta.
Ihailla täytyy, kuinka kattavan ja monipuolisen vanhemmuuden voimalähteen sivuston materiaaleineen nämä ahkerat uranuurtajanaiset ovat luoneet. Brändikuva on mielestäni huikean onnistunut. Viimeisimpänä he ovat lanseeranneet 4-7-vuotiaille lapsille sopivan Fanni-tunnetaitosarjan, jonka julkkarijiuhliin sain kutsun – ja osallistuin tietenkin!

Julia ja Heidi kertovat:
”Fanni-kirjojen tapahtumat sijoittuvat Vinhavaaraan, joka on idyllinen paikka kaukana täältä. Kyläläiset arvostavat luontoa, rauhaa ja yhteisöllisyyttä. Fanni on pieni oranssi norsu, joka asuu äitinsä kanssa metsän laidalla. Fanni on kovin empaattinen ja suuresti tunteva norsu – hänen silmissään kimaltelevat milloin ilon, milloin kiukun tai surun kyyneleet. Fannin parhaita ystäviä ovat meneväinen ja hauska liikerinpoika Ralf sekä mustajoutsenkaksoset, kekseliäs ja harkitseva Lenni sekä riehakas ja lämminsydäminen Lilli.
Vinhavaaran samaistuttavissa tarinoissa rakastettavat eläinhahmot harjoittelevat arkipäivän tunnetaitoja mukaansatempaavalla tavalla. Sarjan kolme ensimmäistä kirjaa tutustuttavat lapset tunnetaitojen perusteisiin: tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja säätelyn ymmärtäminen ovat tärkeitä ensi-askelia monimutkaisten tunnetaitoprosessien hallitsemisessa. Stressin säätelemisen oppiminen taas mahdollistaa sen, että lapsi voi hyvin ja pystyy hyödyntämään oppimiaan tunnetaitoja.
Lämminhenkisen tarinan lisäksi Fanni-kirjat sisältävät psykologien kirjoittaman kattavan tieto-osuuden aikuiselle sekä monipuolisesti tunnetaitoja syventäviä tehtäviä kodin arkeen, päiväkotiin ja kouluun.”

Fanni-sarjan on kuvittanut kauniisti ja herkästi Linnea Bellamine (joka tuli juhlissa suloisesti kertomaan ihastelleensa – *punastus* – minua, työssäni Toisenlaiset teiniäidit-sarjassa).
Nyt ilmestyneet Familyboostin kirjat ovat:
Fanni ja suuri tunnemöykky: tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen
Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari: tunnesäätelyn harjoitteleminen
Fanni ja rento laiskiainen: stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen

 

Jes! Nämä tulevat välittömästi minulle työkäyttöön!

Fanni-sarjan julkaisun myötä Familyboost polkaisi käyntiin kaikille yhteiset tunnetaitotalkoot, joiden tavoitteena on tehdä tunnetaitojen harjoittelemisesta yhtä arkipäiväistä kuin lukemaan opetteleminen tai pyörälläajo, sillä hyvillä tunnetaidoilla on lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle valtava merkitys.
Nykyään tunnetaitojen merkitys lapsen kehitykselle ymmärretään aiempaa paremmin, ja nyt tarvitaan konkreettisia keinoja siihen, MITEN tunnetaitoja opetetaan. Tavoitteena on, että jokainen vanhempi ja varhaiskasvattaja tietäisi, miten lapsen tunnetaitoja tuetaan vuorovaikutuksella.
Sinutkin on haastettu mukaan! Osallistu talkoisiin jakamalla somessa ajatuksia, kokemuksia ja tunteita tunnetaitotreeneistä tunnuksella #tunnetaitotalkoot. Näin levitämme tietoa hyväksi todetuista tavoista tukea lapsen tunnetaitojen kehittymistä. Meillä kaikilla on vastuu siitä, että lapsistamme kasvaa tunneälykkäitä aikuisia!

Minun ja lastenpsykiatri Janna Rantalan kirjassa Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä on runsaasti tunnesäätelyvinkkejä eri-ikäisille lapsille ja erityisesti vanhemmille ja kasvattajille itsellensä. Nappaankin sieltä yhden tärpin tähän Familyboostin haasteeseen:
Hankalalle käytökselle voi keksiä mukavan ilmaisun, joka ei nolaa lasta. Lapsi tulee tietoiseksi omasta käytöksestään ja oppii vähitellen säätelemään sitä, joutumatta kuitenkaan häpeämään itseään. Esimerkiksi kovaan ääneen julkisella paikalla noloja juttuja puhelevan lapsen kanssa voisi ottaa käyttöön ”volyyminappulan”. Lapsen kanssa voi sopia, että vanhempi ”kääntää” mielikuvitusnapista äänen tarvittaessa hiljaisemmalle. #tunnetaitotalkoot

VIelä kerran onnea Fannista, Julia, Heidi ja Linnea!
Kenties tulevaisuudessa minulla ja Familyboostilla on joku yhteinen projekti. Kulisseissa vähän brainstormasimme sellaista – we’ll see. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös